Vraag en antwoord

Over de aanschaf van airco

Aan welk bedrag moet ik denken voor de aanschaf?

Als je het over investeren in airco hebt, praat je al snel over bedragen met drie nullen. Maar als u deze investering uitsmeert over een periode van zo’n 15 jaar, is airco op jaarbasis eigenlijk helemaal niet duur. Zeker niet gezien de voordelen die airco geeft: een comfortabel gevoel dus meer productiviteit, energie en een fit gevoel gedurende de hele dag. Heeft u airco ook voor uw klanten of gasten, dan zullen zij dit zeer waarderen. En, bij airco in de slaapkamer: ongestoord slapen in een frisse kamer en uitgerust weer opstaan.

Ik kan toch beter bij de bouwmarkt zo’n verrijdbare airco kopen?

Verrijdbare airco’€™s zijn veel goedkoper dan vaste systemen want er wordt geen arbeidsloon- en materiaalkosten voor montage gerekend. En lekker snel in huis want je zet hem zo uit de doos in het vertrek. Toch komt men er vaak al snel achter dat:

• het best lastig is dat die luchtafvoerslang wel erg kolossaal is (net als de wasdrogerslang),
• diezelfde slang niet altijd goed of helemaal naar buiten kan en erg warm wordt,
• de ruimte daarom nu warm wordt van de slang,
• de condensbak snel vol is en geleegd moet worden,
• het vaak een sta-in-de-weg is,
• en dat hij toch wel erg veel geluid maakt. Logisch want de motor staat in het vertrek.

Met andere woorden: investeer in een goed systeem en u bent voor een periode van gemiddeld 15 jaar uit de brand. Daarbij is de afschrijving vele malen lager en bent u per jaar een stuk goedkoper uit. Met andere woorden: een verrijdbare airco is een goede tijdelijke oplossing. Anders niet.

Hoe weet ik welke airco ik nodig heb?

Airco selecteer je niet uitsluitend op basis van het aantal vierkante meters. Twee ruimtes van exact dezelfde afmeting kunnen namelijk een heel verschillend binnenklimaat hebben. de Dit komt door diverse factoren die de zgn. warmtelast bepalen. Denk hierbij aan veel ramen, aantal zonuren op de ruimte, plat dak, veel personen in de ruimte etc. En tenslotte zijn de vorm en het gebruiksdoel van de ruimte erg belangrijk bij de selectie van airconditioning. Afmeting/vorm ruimte x omgevingsfactoren x gebruiksdoel x model +capaciteit = aangenaam binnenklimaat. Een veel gehanteerde vuistregel is de berekening van 40 Watt per kubieke meter. Een handig hulpmiddel, alleen gaat deze echter niet op zodra er afwijkende factoren gelden ten aanzien van de warmtelast (hoge bezettingsgraad, warmteafgevende apparatuur, isolatie, plat dak, veel glas etc.). Maar om dit zeker te weten kunt u altijd contact opnemen met onze adviseur.

Hoe weet ik of ik bij Fine-Air klimaattechniek aan het goede adres ben voor airco?

Iedereen mag airco installeren, echter de koeltechnische handelingen aan een airco mogen alleen uitgevoerd worden door installateurs die een F-gassen certificering hebben. Als u een airco bij Fine-Air klimaattechniek aanschaft kunt u ervan op aan dat deze geheel conform de wettelijke normen en eisen wordt geïnstalleerd. Om de kwaliteit van de installaties te waarborgen worden de partners jaarlijks getraind en vindt er kennisoverdracht plaats over bijvoorbeeld de nieuwste technieken. Onze airco’s hangen in heel Nederland, dus als u wilt zien of horen hoe de ervaring van onze klanten is, dan verwijzen wij u graag door naar een klant bij u in de regio.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp airco en een inverter airco?

Een conventioneel systeem (cooling-only of warmtepomp) slaat, net als een koelkast, uit en aan zodra de binnentemperatuur respectievelijk te laag is of te hoog wordt. Dit kan een verschil van een paar graden zijn. Hierdoor ontstaan temperatuurschommelingen in de ruimte. De compressor slaat aan en af, zoals bijvoorbeeld een koelkast, waardoor stroompieken ontstaan.

De inverter techniek daarentegen werkt modulair en stemt de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend traploos af op de ingestelde temperatuur en reageert direct op de kleinste verschillen tussen de ingestelde en werkelijke temperatuur. De invertertechniek voorkomt het aan- en afslaan van de compressor waardoor stroompieken niet voorkomen. Daardoor verbruikt de inverter-airco veel minder stroom dan een conventionele airco en komen temperatuurschommelingen in de ruimte nauwelijks tot niet voor.

Airco is storend in mijn interieur.

Het is maar hoe u het bekijkt. De cv-radiator is ook niet echt een sieraad voor het huis maar daar zijn we zo aan gewend dat het ons niet meer stoort. De modellen uit het assortiment van Clima Select zijn compact en strak vormgegeven en vallen – eenmaal gemonteerd – nauwelijks op. Wilt u echt (bijna) niets zien, dan is het ook mogelijk om de airco (optioneel) in de kleur van de wand of plafond te laten spuiten, of om hem – indien technisch mogelijk – te integreren in wand, kast of meubel.

Waarom is het veel goedkoper en milieuvriendelijker om met een airco te verwarmen?

De compressor van een airconditioningapparaat werkt zoals die van een koelkast: als hij koelt transporteert hij als het ware de warmte van binnen naar buiten, waarmee hij slechts één kilowatt elektriciteitsverbruik per 3 kilowatt gepresteerd koelvermogen verbruikt.
Als hij verwarmt, werkt hij omgekeerd (als ‘warmtepomp’) en verbruikt hij slechts 1 kilowatt om 3 kilowatt warmte aan de buitenlucht te onttrekken en naar binnen te transporteren.

Dit levert een forse besparing op de energiekosten op. En niet te vergeten: is zeer milieuvriendelijk omdat de fossiele brandstofvoorraad wordt gespaard.

Over de installatie van airco

Hoe lang duurt een gemiddelde installatie?

Dit is afhankelijk van het model en het type airco, de bereikbaarheid van de plaats voor het buitendeel, de hoeveelheid koel- en condensleiding die getrokken moet worden en of er voldoende voeding aanwezig is op de lokatie van de binnendelen. Bijv. een multi-split systeem met vier binnendelen en maar één buitendeel is sneller gemonteerd dan vier split systemen waarbij vier buitendelen horen.

U kunt uitgaan van maximaal vier uur voor een set, dus een binnen- en buitendeel.

Hoe weet ik of de installatie wordt uitgevoerd zoals afgesproken?

Alle informatie over uw opdracht wordt door de verkoop overgedragen aan de technische dienst door middel van een plaatsingschecklist. Hier staat informatie op over bijv. de plaats van binnen- en buitendeel/delen, de plaats van de condensafvoer, aanwezige of nog aan te leggen stroomvoorziening, mogelijke boorwerkzaamheden die moeten plaatsvinden om de leidingen door te kunnen trekken naar buiten of door een verdieping heen en tenslotte of er een hoogwerker is gehuurd om het buitendeel/de buitendelen op hun plaats te krijgen. Wijzigingen in deze informatie kunnen niet zonder meer plaatsvinden: verandering in de plaats van het binnendeel kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de juiste verdeling van de uitgeblazen lucht.

Moet ik de electra verzwaren?

Dit is vaak niet nodig. Het is belangrijk om te weten of de elektravoorziening in uw pand toereikend is. Bij de opname van het pand zal onze verkoopadviseur altijd een blik in de meterkast werpen of aan u vragen of er voldoende vrije groepen voorhanden zijn. Bijna alle modellen zijn geschikt voor een aansluitspanning van 220 Volt. Alleen modellen met een zeer hoge capaciteit vragen een aansluitspanning van 380 Volt. Indien het nodig is om de meterkast uit te breiden met extra of 380 Volt groepen, dan moet dit door een gecertificeerd elektrotechnisch installatiebedrijf worden gedaan. De airco kan in gebruik worden gesteld wanneer of zodra de benodigde elektravoorziening aanwezig is. U kunt uw eigen leverancier inschakelen, maar wij willen dat ook voor u doen. Hierover volgt nog overleg zodra de offerte in het beslissingstraject is aangekomen.

Hoeveel overlast en rommel brengt de montage met zich mee?

Wij streven ernaar om zo min mogelijk leidingwerk in het zicht te monteren en om u zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van het montagewerk. De ruimte wordt weer netjes achtergelaten en afval wordt door ons afgevoerd. U moet er wel rekening houden dat er altijd een betonboring plaats moet vinden zodat de leidingen naar het buitendeel kunnen worden doorgevoerd.

Krijg ik Instructie over de werking van de airco?

Als alles werkt, krijgt u van onze monteurs een korte instructie over de bediening en het onderhoud van de apparatuur. Verder ontvangt u een Nederlandstalige bedieningshandleiding bij uw airco.

Over het onderhoud van airco

Hoe vaak moet ik onderhoud aan mijn airco laten plegen?

Om de airco optimaal te laten presteren en om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden is het noodzakelijk dat u de airco tenminste 1x per jaar door onze Stay Cool servicedienst laat inspecteren en reinigen. Onderzoek door TNO in opdracht van Senternovem (tegenwoordig: Agentschap) heeft uitgewezen dat niet de aanschaf van een airco de grootste kostenpost is, maar vaak het onzorgvuldig beheren van de installatie. Door een onjuiste afstelling bijvoorbeeld, kan het energieverbruik van een airco met wel 35% oplopen! Zonde van het geld en het milieu. Voor meer informatie of het aanvragen van onderhoud: klik hier.

In bedrijfskritische ruimtes zoals serverruimtes draait de airco meestal continu. In dit soort ruimtes voeren wij meerdere malen per jaar een inspectie of onderhoud uit omdat het uitvallen van de airco grote problemen kan opleveren.

Wat doet onderhoud eigenlijk voor mijn airco?

Stof en vuil zijn funest voor elk apparaat, dus ook voor uw airco. Dichtgeslibde filters en condensleidingen veroorzaken storingen die u niet kunt gebruiken. Als de installatie onvoldoende op druk is of de instellingen niet meer optimaal zijn, gaat de koelcapaciteit omlaag en het stroomverbruik omhoog. Reden genoeg dus om uw airco jaarlijks een goede onderhoudsbeurt te geven.

Het binnen- en buitendeel wordt gereinigd en gedesinfecteerd, er worden metingen verricht, beveiligingen worden gecontroleerd, de instellingen worden geoptimaliseerd en de coating van het buitendeel wordt zonodig bijgewerkt. Al deze werkzaamheden worden in het logboek van uw airco genoteerd. Heeft u geen logboek, dan zorgen wij dat deze er komt. U bent namelijk wettelijk verplicht een administratie van de werkzaamheden aan uw airco bij te houden.

Kan ik het beheer van mijn airco uit handen geven?

Ja, als u een abonnement afsluit, hoeft u zelf niets te regelen en zorgen wij ervoor dat uw airco ieder jaar wordt nagekeken en onderhouden. Indien u een abonnement afsluit is het zelfs mogelijk om de garantie te verlengen. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Airco en gezondheid

Zorgt airco voor verkoudheid?

Net zo min als de cv zorgt voor koorts. U wordt verkouden van een te laag ingestelde temperatuur ofwel verkeerd gebruik van uw airco. Het menselijk lichaam is niet ingesteld op grote temperatuursverschillen, en reageert op een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. Als die situatie maar lang genoeg duurt kan dit een aanslag is op de weerstand geven. Airconditioning in bijv. supermarkten, groentewinkels, traiteurs en slagerijen is bedoeld om bederf van de waren tegen te gaan. Vandaar dat de airco op deze locaties vaak als onaangenaam wordt beschouwd.

Airconditioning in woningen en bedrijven is bedoeld om het comfort te verhogen en deze systemen zijn dan ook zo ontworpen dat zij niet meer dan 8 graden ten opzichte van de buitentemperatuur kunnen koelen. De inblaastemperatuur hoeft niet zeer laag te zijn omdat de airco vocht aan de lucht onttrekt, wat op zich al een veel prettiger gevoel geeft. Stel daarom de airco nooit lager in dan maximaal 6 graden koeler ten opzichte van de buitenlucht. Een te laag ingestelde temperatuur geeft altijd het gevoel van tocht én kan zelfs schade toebrengen aan uw airco en uw humeur (bevriezing van de condensor in het binnendeel waardoor een storing ontstaat en de airco uit moet).

Is airco een oplossing voor allergische personen?

Airco draagt bij aan zuivere, gezonde lucht. De binnendelen zijn standaard uitgevoerd met uiterst efficiënte filters die stof, pollen en rook filteren. Luchtzuivering is vaak een goede oplossing voor mensen met allergieën. Een aantal modellen is (optioneel) te bestellen met een plasma luchtreiniger of luchtzuiverende filters. Optioneel is het mogelijk een luchtreiniger te integreren in bepaalde modellen airco’s. De lucht wordt dan tweemaal gereinigd: 1x via de geïntegreerde luchtreiniger en 1x via de filters. Onze productspecialist vertelt u er graag meer over.

Airco en milieu

Verbruikt airco veel stroom?

Nee. Door de steeds strengere eisen op het gebied van milieu worden airco’s juist steeds energiezuiniger. Dit komt o.a. door toepassing van het koudemiddel R410A waarvan veel minder verbruikt hoeft te worden en wat een veel hogere energieopbrengst heeft alsmede de steeds slimmere ontwerpen van de compressoren.

Veel airco’s dragen al het energielabel A, wat je kunt vergelijken met de groene energie van elektraleveranciers. Investeren bedrijven in airco’s met dit energielabel, dan kunnen zij tevens mogelijk in aanmerking komen voor de Energie Investerings Aftrekregeling (EIA) die door het ministerie van VROM beschikbaar is gesteld.

Daarbij kunt u zelf ook bijdragen aan een nog zuiniger energieverbruik door extra maatregelen te nemen om de warmte buiten te houden: houd deuren en ramen dicht, zorg voor goede buitenzonwering, reinig de filters van het binnendeel regelmatig en laat uw airco tenminste eenmaal per jaar nakijken en een servicebeurt ondergaan. Daarmee verkleint u tevens de kans op storingen.

Onderzoek door de adviesbureaus TNO en Halmos in opdracht van Senternovem in 2007 heeft uitgewezen dat de grootste boosdoener bij een hoog energieverbruik niet de aanschaf, maar het beheer van airco’€™s is. Hierdoor verspillen de installaties veel te veel energie. Het onnodige verbruik kan oplopen tot zo’n 35% per jaar!

Hoe belastend is het koudemiddel voor het milieu?

De airco’€™s van het huismerk Hiyasu zijn uitgerust met R410A compressoren. R410A is het meest milieuvriendelijke koudemiddel. Het heeft een ODP=0 (Ozon Depletion Potential), wat betekent dat de ozonlaag wordt niet aangetast bij eventuele lekkage van koudemiddel. Bovendien werkt R410A tot 10% efficiënter dan R22 en R407C, waardoor er minder van hoeft te worden gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat de R410A compressor ca. 3dBA minder geluid produceert dan de conventionele modellen.